"Üzlet és Presztizs"

Home Magyar-Francia gazdasági kapcsolatok A francia befektetések főbb trendjei és résztvevői Magyarországon

Akkreditált külföldi magyar kamara

A francia befektetések főbb trendjei és résztvevői Magyarországon

Franciaország a 4. legnagyobb befektető Magyarországon, a beruházások néhány ágazatra (energia- és élelmiszeripar, építőipar, nagykereskedelem, gyógyszeripar, vízgazdálkodás-környezetvédelem) koncentrálódnak, és alapvetően nagyvállalatok invesztícióit jelentik. A 2007 végén hazánkban működő mintegy 400 francia érdekeltségű vállalat összesen több mint 60 ezer főt foglalkoztat


A legjelentősebb francia befektetők:
A Magyarországon jelen lévő francia érdekeltségű cégek közül 10 a világ 100 legnagyobb transznacionális vállalata közé tartozik (Suez, Lyonnaise des Eaux, Renault, Rhône-Poulenc, Total Fina, Alcatel, Peugeot, Vivendi, Michelin, Danone). 2005. januárjában a Hungexpo privatizációs pályázatát a GL Events francia kiállítás-szervező cég nyerte meg, amely a következő 4-5 évben mintegy 40 millió euró beruházást tervez.
Egy-egy jelentősebb tervezett beruházás a multinacionális francia nagyvállalatok részéről még mindig meghatározó a beruházások szintjének emelkedésében. Ezek közt említhető az Accor szállodaipari csoport 30 millió eurós beruházása (a Novotel melletti Kongresszusi Központ felújítása és két Ibis szálloda építése), a Sanofi-Aventis 2006 júliusában átadott új csomagoló üzeme (mellyel megduplázta csomagoló-kapacitását) és 2006 novemberében átadott új K+F központja, vagy a Decathlon első magyarországi áruházának felépítése.

Nemzetközileg jól ismert, nagy francia cégek (Vinci, Veolia, Suez, Colas, Alstom) metróépítési, autópálya-építési, szennyvíztisztító versenytárgyalási kiírásokat nyertek el, ezzel is növelve a francia jelenlétet hazánkban. 2006. második negyedévétől folytatódott az a tendencia, mely szerint a magyarországi beruházási lehetőségek iránt egyre több kis- és főleg középvállalat mutat érdeklődést.
A Colas Dunántúl Zrt. és a Colas Eger Zrt. alkotta Colas 2007 konzorcium 18 millió eurós ajánlatával nyerte meg a Győr-Gönyű országos közforgalmú kikötő építésére, valamint az intermodális központ kialakítására meghirdetett tendert.

A francia TDF 2007. májusában megszerezte az Antenna Hungária (AH) 100 %-os tulajdoni hányadát. Ezidáig a francia telekommunikációs cég 300 millió eurót invesztált be az AH-ba. A Nemzeti Hírközlési Hatóság földfelszíni digitális televíziós műsorszóró hálózat és a digitális rádiós hálózat üzemeltetésére 2008 márciusában kiírt tenderekre az Antenna Hungária beadta a pályázatát, és megnyerte a mindkét műsor-szóró hálózat üzemeltetési jogosultságát.

2008 februárjában a Groupama csoport megvásárolta az OTP bank csoportjához tartozó Garancia Biztosító Rt-t. Az ügylet értéke 614 MEUR, ami a legmagasabb francia befektetés Magyarországon. A tranzakció eredményeként a Groupama az OTP Bank élet- és nem életbiztosítási üzletágának 100 százalékát szerezte meg Magyarországon, Szlovákiában, Romániában és Bulgáriában. A Groupama a vételár kifizetése mellett 5 százalékos részvénycsomagot szerez az OTP-ben egy derivatív ügylet révén, valamint további 3 százalék OTP részvény megvételére vállalt kötelezettséget a francia biztosító bizonyos feltételekkel.

Premier a kétoldalú kapcsolatokban, hogy a tiszaújvárosi TiszaTextil Kft Franciaországban megszerezte a Nordenia France Chaumont S.a.r.l 100 %-os tulajdonjogát, így erősítve a piaci pozícióját a FIBC-szövetek, ill. flexibilis csomagolóanyagok gyártása terén.

 
Az igazgatótanács tagjai

Pierre Guénant, elnök

Alelnökalelnök

Nikicser László, tiszteletbeli elnök, franciaországi magyar nagykövet

altCharles Ranunkel, igazgatótanácsi tag

altMichel Picot, kincstárnok

altGérard Husson, igazgatótanácsi tag

altEmöri Gábor, igazgatótanácsi tag

altDr. Gortvay István, igazgatótanácsi tag

Christian Girardeaux, franciaországi igazgató
Christian Girardeaux, franciaországi igazgató

Sáfár Ferenc, magyarországi igazgatóSáfár Ferenc, magyarországi igazgató